Tom Metselaar 

 

Variatie

Een motorische vaardigheid wordt het beste aangeleerd als er variatie in de oefenstof zit. Variatie is belangrijk om het lichaam te blijven prikkelen. Op het moment dat het lichaam altijd dezelfde oefenstof moet uitvoeren, sukkelt het lichaam in slaap. Je wilt het lichaam scherp houden, en blijven prikkelen met nieuwe/andere oefenvormen. Als het lichaam niet uitgedaagd wordt, dan leert het niks nieuws. 

Je kunt op verschillende manieren variëren in de looptechniek-training:

* Ondergrond (gras / zand / baan

Ieder andere ondergrond geeft een andere stabiliteit en stugheid. Op zand moet je veel stabiliseren om op een juiste manier te blijven oefenen. Het is hard werken om je voeten en knieën niet door te laten zakken bij het opvangen van de landing. Iedere pas waarbij de keten (van voet-enkel-knie-heup) inzakt, kost extra tijd. Inzakken en daarna weer uitstrekken kost namelijk tijd. Het is de kunst op de keten sterk te maken.  Gras is al weer wat stugger: het geeft minder instabiliteit dan het zand. Maar doordat de hardheid van gras groter is dan het zand, kun je op het gras wel wat reactiever lopen. De baan geeft het minst balans verstoringen, maar is wel de ondergrond waar je het meest reactief op kunt lopen. De variatie in ondergrond leert het lichaam reactiever te lopen. Bijvoorbeeld door looptechniek afwisselend van baan-zand-baan uit te voeren. 

Er zijn twee belangrijke zaken die het lichaam leert van variatie op ondergrond. 1. de keten wordt stabieler en robuuster tegen balansverstoringen 2.  In deze impliciete trainingsvorm gaat het lichaam opzoek naar de optimale reactieve grondreactiekracht

* Schoenen / blootvoets 

Door geen schoenen te dragen, is het lichaam zich veel meer bewust van de ondergrond (oneffenheden; hardheid, koud/warm, scherp/aangenaam etc). Een dikke zool van de sportschoen neemt deze informatie weg. Met het aanbieden van looptechniek op de blote voeten, ontstaat een andere looptechniek. Met blootvoets lopen vindt de voetlanding veel meer plaats op de voorvoet ipv op de hak. Een haklanding is veelal erg onaangenaam met een hard ondergrond. Ook is er sneller een gevoel van grondcontact dan met een schoen. Het lichaam ervaart variatie in looptechniek. Deze variatie zorgt ervoor dat het lichaam zelf opzoek gaat naar het meest optimale bewegingspatroon geldend voor die situatie. Een snelheidstraining op gewone schoenen levert een andere looptechniek op, dan een training op spikes. 

* Materiaal in de hand (gewichtje / stok / waterzak)

* Lopen over hekjes 

* Een combinatie van bovenstaande factoren


Aangepast 27-6-2023